פרידה ברטלר לבית סלונימסקי

בכתבה זאת אני מעלה את זכר אמי פרידה ברטלר לבית סלונימסקי, שהיתה לוחמת למען זכויות העובדים במפעלי טכסטיל בלודז´ לפני מלחמה העולם השניה .

אמא פרידה ברטלר סלונימסקי נולדה בשנת 1906 בעירה דימטשווע שבפולין.  הוריה רחל ומנדל סלונימסקי עסקו לפרנסתם בהחזקת בית מרזח.  עם פרוץ מלחמת העולם הראשונה בשנת 1914 , הורע המצב הכלכלי של המשפחה  והם עבור לגור בלודז'.

סבי וסבתי היו יהודים דתיים שומרי מסורת כמו מרבית יהודי מזרח אירופה באותה עת.  במלחמת העולם השניה הם נספו ואתם עוד רבים מבני המשפחה.

בלודז'  נאלצו בנות המשפחה נחמה פרידה וצפורה לסייע בפרנסת המשפחה.  הן החלו לעבוד באחד ממפעלי הטכסטיל בלודז'. (העיר לודז' התפרסמה במפעלי הטקסטיל הרבים שהוקמו בה). במפעל פגשו האחיות לראשונה בחברים מתנועת פועלי ציון שמאל, תנועה שדגלה במיזוג הסוציאליזם עם תחיה לאומית בארץ ישראל.

פרידה לפני עלייתה ארצה
פרידה עם אחותה ציפורה

בלודז' פעלו איגודים מקצועיים למען הפרולטריון היהודי, אך דרושים היו אנשים שיפעלו מעשית בתוך מסגרת העבודה במפעל לשיפור תנאי העסקת העובדים.

אמי פרידה נרתמה למשימה זו. היא החלה כחברה פעילה בתנועת פועלי ציון שמאל לארגן במפעל מחאות ושביתות וסחפה אחריה עובדים רבים.  מנהלי  המפעל שחששו מהתארגנות יתר של הפועלים פיטרו אותה מהעבודה.


פרידה עם חבריה מתנועת פועלי ציון שמאל

  כשנודע לה שגם ברומניה קיים סניף של התנועה עברה עם אחותה צפורה להתגורר ברומניה  ושוב עבדה במפעל טכסטיל.  ברומניה המשיכה להשפיע על הפועלים שיפעלו להיטיב את תנאי עבודתם והפיצה ספרות תעמולה שקיבלה מהתנועה בפולין.  כמו כן אספה כספים למען התנועה בפולין , כספים שבחלקם נשלחו כסיוע לפועלים בארץ ישראל.
  גם ברומניה חששו בעלי המפעל ממחאות העובדים ובקשו מהשלטונות שיגרשו אותה חזרה לפולין.

היא חזרה ללודז' והפעם החליטה לממש את הפאן הציוני של התנועה ולעלות לארץ ישראל. לאחר קשיים רבים בקבלת סרטיפיקט , הצליחה פרידה אמי בשנת 1931 להגיע לארץ.
בארץ כבר התגוררו אחותה נחמה וצעיר האחים צבי. אחותה צפורה הגיעה מספר שנים אחריה.

בארץ אמי פרידה הכירה את אבי שלמה ברטלר, חלוץ ציוני שהגיע מגרמניה והשניים נישאו. (כתבה על אבי שלמה ברטלר פרסמתי באינטרנט באתר של ארגון יוצאי מרכז אירופה: http://www.irgun-jeckes.org/?CategoryID=290&ArticleID=1238).

שלמה ברטלר

 

גם בארץ המשיכה פרידה לעסוק בפעילות מפלגתית , כמו כן עבדה בעתונאית בעתון האידי של פועלי ציון שמאל  "נייועלט".

פרידה בביתה בתל אביב
פרידה וחבריה למפלגה בארץ ישראל


בשנת 1936 נפטרה אמי פרידה ז"ל, כשבוע לאחר לידתי – בתה רחל.
בהלויה הספידו אותה בית היתר יעקב פטרזייל – אחד ממנהיגי התנועה. כתבות ומודעות אבל פורסמו בעתונים "נייועלט"  ו"דבר”.

לזכר האחיות פרידה וציפורה ז"ל תרמה המשפחה מדור בספריית י.ל.פרץ בתל אביב

וכך באופן טרגי ביותר נבלמה הפעילות המסורה של אשה צעירה שעתידה היה לפניה, בין היתר כמנהיגה בתנועה.  חבריה מכריה ומשפחתה ציינו אין ספור פעמים את אישיותה החמה  ואת האהבה, האהדה והערכה הרבה לה זכתה בקרב האנשים שהכירו אותה.

לסיכום: בהיותי ילדה כבת 7 ביקרתי עם דודתי נחמה במועדון מפלגת פועלי ציון שמאל בתל אביב. ניגשו אליי מספר אנשים, צבטו בלחיי, ליטפו את שערי ואמרו בהרבה הערצה ואהבה שהיו מיועדים לאמי " זאת בתה של פרידה חברתנו".

רשמה: רחל מיכלובסקי – ברטלר
פברואר 2012

 

 

מומלץ לצפייה ברזולוציה 1024/768

בנייה ועיצוב אתר: לאה כהן נכדה למשפחת גיל מרחוב פיוטרקובסקה 31 בלודז'